NLP communicatiemodel

NLP communicatiemodel

NLP CommunicatiemodelVeel in NLP en in communicatie kan worden verklaard vanuit het NLP Communicatiemodel. Aan de rechterkant staat een pijl met VAKOG. Dat is alle informatie die je zenuwstelsel opneemt met behulp van je zintuigen. Je krijgt visuele informatie door je ogen, auditieve informatie door je oren, kinesthetische informatie door tast en inwendige gevoelens, olfactorische informatie door je neus en gustatoire informatie door je mond, smaak bedoel ik dan.

In een onderzoek is gebleken dat er ongeveer 12.000.000 informatie- eenheden per seconde door je zenuwstelsel worden opgenomen, elke seconde van de dag. En dat doet het al je hele leven. Stel je eens voor hoeveel informatie dat is. Stel je eens voor hoe het zou zijn om al deze 12.000.000 stukjes informatie perv seconde bewust waar te moeten nemen......Inderdaad je zou een echte “information overload” hebben... gek worden en je zou compleet niet meer functioneren. Dus wat je doet, althans wat je onbewuste doet, is het filteren van al die informatie. Het NLP Communicatiemodel laat zien hoe dat proces gebeurt.


Wat is het NLP Communicatiemodel?

NLP staat voor Neuro-Linguïstisch Programmeren en het communicatiemodel is een van de belangrijkste aspecten van deze benadering. Het model beschrijft hoe mensen informatie opnemen, verwerken en uitdragen. Het richt zich op de drie aspecten van communicatie: taal, lichaamstaal en onderbewuste processen.

Het NLP communicatiemodel biedt inzicht in hoe mensen communiceren en hoe ze betekenis geven aan informatie. Het helpt om de communicatie tussen mensen te verbeteren en te begrijpen hoe communicatie fouten kunnen ontstaan. Bovendien kan het NLP communicatiemodel ook worden gebruikt voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Hoe werkt het NLP Communicatiemodel?

Het NLP communicatiemodel werkt door inzicht te geven in hoe mensen informatie waarnemen en verwerken. Het beschrijft hoe onze zintuigen informatie opnemen en hoe ons brein deze informatie verwerkt. Het model richt zich op drie aspecten van communicatie: taal, lichaamstaal en onderbewuste processen.

Bij taal gaat het om de woorden die we gebruiken om informatie over te brengen. Lichaamstaal omvat onze non-verbale communicatie, zoals gebaren, houding en gezichtsuitdrukkingen. Onze onderbewuste processen zijn de manier waarop we informatie verwerken en betekenis geven aan de wereld om ons heen.

Het NLP communicatiemodel biedt inzicht in hoe deze drie aspecten samenwerken bij het creëren van betekenis en het uitdragen van informatie. Het model helpt om beter te begrijpen hoe communicatie fouten kunnen ontstaan en hoe deze kunnen worden vermeden.

Toepassingen van het NLP Communicatiemodel

Het NLP communicatiemodel kan op verschillende manieren worden toegepast. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende toepassingen van dit model:

Persoonlijke ontwikkeling

Het NLP communicatiemodel kan worden gebruikt voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Door het model te begrijpen en te gebruiken, kunnen mensen inzicht krijgen in hoe ze communiceren en hoe ze betekenis geven aan informatie. Dit kan helpen bij het oplossen van interne conflicten en het verbeteren van persoonlijke relaties.

Zakelijke communicatie

Het NLP communicatiemodel kan ook worden toegepast in zakelijke situaties. Het model kan helpen bij het verbeteren van communicatie tussen collega's en het oplossen van conflicten op de werkvloer. Bovendien kan het NLP communicatiemodel ook worden gebruikt om beter te communiceren met klanten en om salesvaardigheden te verbeteren.

Therapeutische praktijken

Het NLP communicatiemodel wordt ook veel gebruikt in therapeutische praktijken, zoals counseling en psychotherapie. Het model biedt inzicht in hoe mensen communiceren en betekenis geven aan informatie, wat kan helpen bij het oplossen van emotionele en psychische problemen.

Yes! Het NLP Communicatie Model is geweldig

Het NLP communicatiemodel is een krachtig en veelzijdig concept in de wereld van communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Het model biedt inzicht in hoe mensen communiceren en betekenis geven aan informatie en kan worden toegepast in veel verschillende situaties en omgevingen. Of het nu gaat om persoonlijke groei, zakelijke communicatie of therapeutische praktijken, het NLP communicatiemodel is een nuttige en waardevolle tool.

Reactie plaatsen