NLP basisframes


NLP basisframes

De NLP basisframes worden ook wel de NLP kaders genoemd.


Oorzaak & Gevolg

NLP Basis framesAan de OORZAAK kant van je leven staan betekent dat je bewust kiest hoe je leven eruit ziet, welke dingen je doet en dat je 100% verantwoordelijkheid neemt voor de resultaten die haalt of nog gaat halen. Ook als de resultaten even niet zo zijn als dat je had gewenst, neem je gepaste actie en onderzoek je nieuwe mogelijkheden.

Aan de GEVOLG kant staan van je leven betekent dat je wellicht anderen de schuld geeft over wat er in je leven gebeurt, je anderen de schuld geeft voor jou humeur, of misschien anderen de schuld geeft van alles wat je nog niet bereikt hebt of had kunnen hebben.

 

Resultaat en Excuus

Dit is een vervolg op oorzaak & gevolg. Als je aan de oorzaak kant staat dan ga je voor resultaat. Als je aan de gevolg kant staat dan gebruik je een excuus.

 

Perceptie is Projectie

Perceptie is Projectie betekent zoiets als hetgeen je waarneemt buiten je zelf is een projectie vanuit je zelf en is bekend geworden door Carl Jung. Hoe je de wereld ziet het gevolg is van een complex proces wat zich in je brein afspeelt. Het brein is verantwoordelijk om alle informatie die je binnen krijgt te verwerken, om te zetten in begrijpelijke taal en er voor jou een begrijpelijk en overzichtelijk geheel van te maken.

In onderzoek is gebleken dat er gemiddeld zo’n 12.000.000 informatie eenheden per seconde op je afkomen terwijl je er maar gemiddeld tussen de 126 en 147 kunt verwerken. De 12.000.000 informatie eenheden worden gefilterd en deze filters zijn o.a. overtuigingen, waarden, herinneringen en metaprogramma’s en deze filters zijn door je leven heen ontstaan (NLP Communicatiemodel).

Wat je denkt waar te nemen is dus slechts je subjectieve interne weergave van de werkelijkheid. Het bijzondere is dat je vervolgens deze perceptie door middel van je gedrag en communicatie weer naar ‘buiten’ projecteert . Je neemt de wereld niet waar zoals die is maar zoals jij die (onbewust) hebt gemaakt.

 

Verantwoordelijk voor eigen resultaat

Door aan de oorzaak kant te gaan staan ben je ook verantwoordelijk voor je eigen resultaat.Als we onze gedachten onder controle hebben dan kunnen we ons gedrag onder controle hebben. En daarmee ook je resultaat.

 

Verbinding van “Mind – Body”

Mind Body ConnectionIs dat wat je uitstraalt met je lichaam congruent met dat wat je zegt, voelt of doet. Dat wil zeggen dat er een gelijke afstemming is tussen mind en body.

Je lichtaam reageert op wat je denkt en je gedachten worden beïnvloed door wat je voelt. Je kunt dus beide niet los van elkaar zien.
Soms lijkt het alsof je meer in je hoofd zit, maar dat is slechts een perceptie. Je zit in een continue wisselwerking van brein en lichaam.
Henrie Berens
Door

Henrie Berens

op 15 Jun 2021

Hallo, bedankt voor de nuttige info over de NLP basisframes of-kaders. Waar ik nieuwsgierig naar ben is wie deze heeft bedacht, John Grinder en/of Richard Bandler? Ik ben benieuwd en alvast bedankt! Hartelijke groet Henrie Berens

Reactie plaatsen