Metamodel

Het metamodel bestaat uit een serie vragen die je kunt stellen als iemand zich beperkend uitlaat in zijn taalgebruik.Het metamodel geeft duidelijkheid.

Het metamodel is één van de eerste structuren die Bandler en Grinder ontwikkelden. Het was hen namelijk opgevallen dat twee zeer begaafde therapeuten, Fritz Perls en Virginia Satir, steeds een bepaald soort vragen stelden als ze informatie aan het verzamelen waren. In het boek De structuur van de Magie (1975) hebben Bandler en Grinder het metamodel beschreven.

Oppervlakte en Dieptestructuur

Met de vragen uit het metamodel krijg je een vollediger begrip van wat mensen zeggen. Je verbindt de oppervlaktestructuur van taal, zoals het wordt uitgesproken ('Doe jij dat even?'), met de dieptestructuur, de volledige taalkundige weergave van de ervaring ('Maak jij het aanrecht even schoon met het gele doekje en ruim je de vaatwasser in?).

Vervormingen - Generalisaties - Weglatingen in het metamodel

Metamodel vragen zijn bedoeld om de ontbrekende informatie aan te vullen, een nieuwe vorm te geven aan de structuur van wat wordt gezegd en om specifieke informatie aan het licht te brengen die de boodschap betekenis kan geven. Ze hebben tot doel de vervormingen, generalisaties en weglatingen terug te vinden, recht te zetten en te ontrafelen.

Definitie van het metamodel

Het metamodel is een verzameling taalpatronen met bijbehorende vragen, bedoeld om specifieke informatie te krijgen en om de ander te helpen zijn wereldmodel weer met zijn concrete ervaringen te verbinden.

Vervormen

We veranderen onze ervaringen, we vergroten of verkleinen ze en we vervormen ze met onze fantasie en creativiteit, net als in een lachspiegel op de kermis.

Generaliseren

We beschouwen bepaalde aspecten van onze ervaring als representatief voor een hele categorie ervaringen en letten niet meer op de uitzonderingen.

Weglaten

We gaan selectief om met onze ervaringen en nemen gedeelten hiervan niet op, ze komen niet over of we laten ze buiten beschouwing omdat we ze niet belangrijk vinden.

Je kunt de metamodelvragen op een vriendelijke en open manier stellen om te voorkomen dat je een soort kruisverhoor krijgt. Je kunt namelijk ook een 'metamonster' creëren; dan is het rapport verbroken, doordat je maar door, en doorvraagt. Je kunt het model ook heel goed toepassen op je eigen interne dialoog!
Reactie plaatsen