meta model

Metamodel

Het metamodel bestaat uit een serie vragen die je kunt stellen als iemand zich beperkend uitlaat in zijn taalgebruik.Het metamodel geeft duidelijkheid.


Het Metamodel in NLP begrijpen: de sleutel tot effectieve communicatie".

Heb je wel eens in een gesprek gezeten waarin de ander je niet lijkt te begrijpen, hoe vaak je jezelf ook herhaalt? Of misschien heb je wel eens het gebrabbel van een ander gehoord en snap je niet wat diegene probeert te zeggen. Deze communicatiestoornissen kunnen frustrerend zijn, maar zijn niet ongewoon. Dat is waar het Metamodel in NLP om de hoek komt kijken. 

Het Metamodel is een verzameling linguïstische patronen die ons helpen de betekenis achter wat iemand zegt te begrijpen en te verduidelijken. Door het Metamodel te leren gebruiken, kun je effectiever communiceren, betere vragen stellen en de mensen om je heen beter begrijpen. In dit artikel verkennen we de basisprincipes van het Metamodel en hoe het je kan helpen een vaardiger en empathischer communicator te worden.

Inleiding tot NLP en het Meta Model

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is een methode die zich richt op het begrijpen van de manier waarop mensen denken, voelen en communiceren. Het is ontstaan in de jaren '70 en richt zich op de combinatie van de drie belangrijke aspecten van het menselijk gedrag: onze neurologie, taal en patronen van gedrag. Het idee achter NLP is om deze aspecten te begrijpen en te gebruiken om persoonlijke groei en verandering te bevorderen.

Het Meta Model is een belangrijk onderdeel van NLP dat zich richt op taalgebruik en communicatie. Het werd ontwikkeld door John Grinder en Richard Bandler en is gebaseerd op de ideeën van Noam Chomsky over taalstructuren. Het doel van het Meta Model is om de beperkingen van taal te overwinnen en de betekenis achter de woorden te begrijpen.

Het belang van effectieve communicatie

Effectieve communicatie is essentieel voor succes in zowel persoonlijke als professionele relaties. Het stelt ons in staat om onze gedachten en gevoelens effectief te uiten en de gedachten en gevoelens van anderen te begrijpen. Wanneer communicatie niet effectief is, kan dit leiden tot misverstanden, frustraties en conflicten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat communicatie niet alleen gaat over wat we zeggen, maar ook over hoe we het zeggen. Ons lichaamstaal, toon en woordkeuze zijn allemaal belangrijk bij het overbrengen van onze boodschap. Het Meta Model richt zich op de woorden die we gebruiken en hoe we ze gebruiken om de betekenis achter onze woorden te begrijpen.

Vervormingen - Generalisaties - Weglatingen in het metamodel

Metamodel vragen zijn bedoeld om de ontbrekende informatie aan te vullen, een nieuwe vorm te geven aan de structuur van wat wordt gezegd en om specifieke informatie aan het licht te brengen die de boodschap betekenis kan geven. Ze hebben tot doel de vervormingen, generalisaties en weglatingen terug te vinden, recht te zetten en te ontrafelen.


Definitie van het metamodel

Het metamodel is een verzameling taalpatronen met bijbehorende vragen, bedoeld om specifieke informatie te krijgen en om de ander te helpen zijn wereldmodel weer met zijn concrete ervaringen te verbinden.

Vervormen

We veranderen onze ervaringen, we vergroten of verkleinen ze en we vervormen ze met onze fantasie en creativiteit, net als in een lachspiegel op de kermis.

Generaliseren

We beschouwen bepaalde aspecten van onze ervaring als representatief voor een hele categorie ervaringen en letten niet meer op de uitzonderingen.

Weglaten

We gaan selectief om met onze ervaringen en nemen gedeelten hiervan niet op, ze komen niet over of we laten ze buiten beschouwing omdat we ze niet belangrijk vinden.

Hoe werkt het Meta Model in communicatie?

Het Meta Model werkt door de beperkingen van taal te overwinnen en de betekenis achter de woorden te begrijpen. Het doet dit door specifieke taalpatronen te identificeren en te verduidelijken.

Stel je voor dat iemand zegt: "Ik voel me slecht vandaag." Door het gebruik van het Meta Model, zou je kunnen vragen: "Hoe voel je je precies slecht?" of "Wat maakt je vandaag zo slecht?" Door deze vragen te stellen, krijg je meer informatie over wat de persoon precies bedoelt.

Het Meta Model werkt ook door de persoon te helpen meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen communicatie. In plaats van te zeggen: "Hij maakt me zo boos", zou de persoon kunnen zeggen: "Ik reageer op zijn acties door boos te worden." Dit helpt de persoon om hun eigen rol in de communicatie te erkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen emoties.

Je kunt de metamodelvragen op een vriendelijke en open manier stellen om te voorkomen dat je een soort kruisverhoor krijgt. Je kunt namelijk ook een 'metamonster' creëren; dan is het rapport verbroken, doordat je maar door, en doorvraagt. Je kunt het model ook heel goed toepassen op je eigen interne dialoog!

Voorbeelden van Meta Model vragen

Het gebruik van het Meta Model vereist vaardigheid in het stellen van vragen. Enkele voorbeelden van Meta Model vragen zijn:

  1. Wat bedoel je precies met...?
  2. Wat maakt dat je denkt dat...?
  3. Hoe weet je dat...?
  4. Wat weerhoudt je ervan om...?
  5. Wie specifiek...?

Hoe gebruik je het Meta Model om communicatie te verbeteren?

Het gebruik van het Meta Model kan helpen om communicatie te verbeteren door de betekenis achter de woorden te begrijpen en te verduidelijken. Door het stellen van specifieke vragen, kan de communicatie worden verduidelijkt en kunnen misverstanden worden voorkomen.

Het gebruik van het Meta Model vereist vaardigheid en oefening. Het is belangrijk om bewust te zijn van de woorden die we gebruiken en hoe we ze gebruiken om de betekenis achter onze woorden te begrijpen. Door het oefenen van het stellen van vragen en het identificeren van Meta Model patronen, kan je je vaardigheden verbeteren en een effectievere communicator worden.

Meta Model in therapie en coaching

Het Meta Model wordt vaak gebruikt in therapie en coaching om de communicatie te verbeteren en de betekenis achter de woorden van de cliënt te begrijpen. Door het gebruik van het Meta Model, kan de therapeut of coach de cliënt helpen om hun eigen communicatie te verduidelijken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen emoties en gedrag.

Conclusie en laatste gedachten

Het gebruik van het Meta Model kan helpen om effectiever te communiceren, betere vragen te stellen en de mensen om ons heen beter te begrijpen. Door het begrijpen en identificeren van Meta Model patronen, kunnen we de beperkingen van taal overwinnen en de betekenis achter de woorden begrijpen. Het gebruik van het Meta Model vereist vaardigheid en oefening, maar kan leiden tot verbeterde communicatie en persoonlijke groei.