Hypnose

Wat is hypnose? Hypnose is een sterk gefocuste staat van aandacht die de deur opent naar het onbewuste waardoor verandering mogelijk is.  Vraag het 200 experts en de kans is aanwezig dat ieder van hen zijn eigen definitie zal geven van wat hypnose nu werkelijk is. Alle waarschijnlijk correct maar waarschijnlijk ook vol tegenstellingen.
Gelukkig is er overeenstemming dat hypnose bestaat net zoals er overeenstemming is dat er iets gebeurt als een resultaat van hypnose.

Hieronder een paar definities van hypnose:

 • Hypnose gaat vooral om hoe ontvankelijk en beïnvloedbaar iemand is voor ideeën en in hoeverre deze ideeën ook daadwerkelijk een invloed om iemand hebben. Deze ideeën noemen we suggesties.(Weitzenhoffer & Hilgard)
 • Hypnose is een staat van versterkte aandacht en beïnvloedbaarheid voor ideeën of een set van nieuwe ideeën (Erickson)
 • Hypnose is niets meer als een onderdeel van conditionering (Salter)
 • Op basis van alle definities hebben voor deze cursus de volgende definitie samengesteld
 • Hypnose is een proces welke voor ontspanning, afleiding van onze bewuste gedachten, verhoogde vatbaarheid voor suggesties en een verhoogde staat van bewustzijn zorgt en die ons direct toegang verschaft tot ons onbewuste. Ditzelfde proces stelt ons ook in staat om beelden en gedachten als echt te ervaren.

Om te zorgen dat het proces effectief is, zijn twee ingrediënten vereist:

• Overtuiging
• Verwachting

Hypnose = overtuiging + verwachting

Als iemand de overtuiging heeft dat hij/zij kan worden gehypnotiseerd en de verwachting heeft dat hij/zij wordt gehypnotiseerd dan zal hij/zij worden gehypnotiseerd.

De mythen, misopvattingen en angsten.

Je zult waarschijnlijk wel mensen in je omgeving kennen die nog steeds een beeld hebben van een man met een tulband die een zakhorloge tevoorschijn haalt, wat onbetekenende woorden brabbelt en met een zachte stem zegt:"volg het horloge met je ogen en je zult merken dat je oogleden steeds zwaarder en zwaarder worden en je zult alles doen wat ik je zeg". Nu zal iedereen het eens zijn dat dit beeld ver van de waarheid is en toch zijn er nog veel misverstanden over hypnose voornamelijk veroorzaakt door tv en andere media.De mythe van de zwakke wil


Ongelofelijk maar waar bestaat het misverstand dat alleen de zwakbegaafden of mensen met een laag IQ gehypnotiseerd kunnen worden. Echter het tegenovergestelde is waar. Degene die juist een hoog IQ hebben en in staat zijn om geconcentreerd aandacht op iets vast kunnen houden en degenen die is hoge mate kunnen visualiseren zijn uitstekende "hypnose subjecten"

Angst om je diepste geheimen te onthullen


Sommigen hebben het idee dat je onder hypnose zelfs je diepste geheimen zult onthullen. Dit veronderstelt dat er een relatie gebaseerd op macht is tussen de hypnotherapeut en degene die gehypnotiseerd wordt en dat degene MOET gehoorzamen. Ook niet waar. Ook in hypnose kun je elke suggestie negeren die niet ecologisch is.

Angst om doldwaze dingen te doen.


In de shows op televisie of in theater zie je vaak doldwaze situaties van mensen die, alleen nog gehuld in ondergoed, weglopen uit de zaal of vreemde geluiden maken. Mensen veronderstellen dat dit het gevolg is van hypnose. Degenen die op het podium staan zijn echter vrijwilligers die al vooraf weten dat ze gekke dingen zullen doen en overigens zorgvuldig worden geselecteerd door de hypnotiseur. Ook hier geldt je kunt elke suggestie afwijzen die voor jou niet goed is.

De angst om controle te verliezen


Je hebt ten alle tijde controle over hetgeen er in een hypnose sessie gebeurt, volledig bewust van wat er gebeurt en volledig in staat om beslissingen te maken. Iemand die in wakkere staat iets weigert zal dit in trance ook doen.

Angst voor trance


Trance is een staat van verhoogd bewustzijn en ontspanning. Dit in tegenstelling tot de staat waarin je geheel niets meer kunt doen en bijna bewusteloos bent. Het is juiste deze staat die mensen identificeren met trance en waardoor de hypnotiseur weer macht over de ander kan uitvoeren.

Angst om niet meer wakker te worden


Hypnose of trance is geen slaapstaat. Dus niet wakker worden is niet aan de orde.het echter voorkomen dat mensen niet terug willen komen uit de comfortabele trance staat. Gevolg hiervan is dat een natuurlijke slaap optreedt waar ieder weer uit ontwaakt.

Kenmerken van trance


 • Je herkent trance aan een aantal kenmerken. Deze kunnen sterk verschillen per persoon en verschillen qua combinaties. Kenmerken zijn:
 • Ontspanningsverschijnselen in het gezicht
 • Vertraging van reflexen als slikken, ademen, knipperen van de ogen
 • Vertraging van de polsslag
 • Verandering van de stemkwaliteit
 • Prettig gevoel van ontspanning
 • Onbeweeglijkheid van het lichaam
 • Heroriëntatie na trance
Spontane hypnotische verschijnselen:


 • Catalepsie (onbeweeglijkheid/verstijving ledematen)
 • Amnesie (niets herinneren)
 • Anesthesie (ongevoeligheid)
 • Analgesie (ongevoelig voor pijn)
 • Regressie
 • Tijdvervaging

Hypnose Opleiding
Er zijn veel opleidingen te vinden. Van erg lang tot aan kort en compact. Onze hypnose opleiding is niet een traditionele opleiding maar speciaal gemaakt voor coaches die hun clienten net even dat beetje meer willen geven.Reactie plaatsen