De kaart is niet het gebied #nlpvooronderstelling

Een belangrijk uitgangspunt van NLP is de vooronderstelling dat de kaart niet gelijk is aan het gebied.

 

Als we samen gaan fietsen en de kaart lezen, kunnen we bedenken dat we na 500 meter linksaf moeten om bij die geweldige koffietent te komen. Maar eenmaal fietsend blijkt dat de gemeente de afslag heeft weggehaald en plaats heeft gemaakt voor een vijver.

 

Tja die kaart was nog even niet aangepast en daar sta je dan. In the middle of no-where met een kaart die ineens toch iets minder betrouwbaar is. Een kaart heeft dus ook zo zijn beperkingen.

 

Zo werkt het ook met ons brein We hebben een kaart in ons hoofd van hoe iets, volgens jou, zou moeten werken maar in de werkelijkheid blijkt het toch anders te zijn.

 

Jouw kaart is hier ook niet gelijk aan het gebied.

 

Dus er kunnen meerdere werkelijkheden zijn. Zo werkt dat ook in communicatie. Er is een werkelijkheid in jouw hoofd maar tegelijkertijd ook een werkelijkheid in het hoofd van de ander. En wie heeft er dan gelijk?

 

In werkelijkheid.. natuurlijk beide. Dus daarom is onderstaande uitspraak misschien wel het meest belangrijk om te onthouden:

 

“but the first step is to realize that you do not understand a model, map, or reduction unless you understand and respect its limitations. We must always be vigilant by stepping back to understand the context in which a map is useful, and where the cliffs might lie. Until we do that, we are the turkey.”