Leef jij in het hier en nu?
11 maart 2019 
4 min. leestijd

Leef jij in het hier en nu?

Leef je nu? Of leef je in het verleden. Of toch wel heel veel in de toekomst?

Of ben je misschien wel iemand die meer aan de zijlijn staat te mijmeren over het verleden of over je toekomst?

En wat maakt het uit?” vraag je misschien. Na het leren van associëren en dissociëren weet je het antwoord vanzelf.

“You must live in the present, launch yourself on every wave, find your eternity in each moment.” – Henry David Thoreau 

“Life is a tide; float on it. Go down with it and go up with it, but be detached. Then it is not difficult.” – Prem Rawal

Wat is associatie en dissociatie?

Geassocieerd en gedissocieerd zijn twee totaal verschillende manieren van ZIJN en hoe je tegen de wereld kunt kijken. Toch zijn allebei erg nuttig om je gemakkelijk door de uitdagingen heen te slaan die het leven je presenteert.

Als je geassocieerd bent, leef je in het moment, in het hier en nu, je kijkt door je eigen ogen naar je omgeving en je voelt je lichaam en de emoties die je nu voelt.

Als je gedissocieerd bent, dan ben je NIET in het hier en nu. Je denkt meer aan de dingen die je gedaan hebt of nog moet gaan doen. Je bent even de kijker in plaats van de doener.

Hoe herken je het verschil?

Denk eens aan een prettige herinnering,misschien recent, misschien wat langer geleden en terwijl je aan de prettige situatie denkt, ben je dan ook echt in de herinnering, door je eigen ogen kijkend en voel je het plezier wat je toen had, nu? Is het antwoord :”ja” dan is dat geassocieerd.

Of zie je jezelf in de herinnering, als in een foto of een film, volledig bewust dat je toen een geweldige tijd had maar je voelt je niet veel anders dan dat je net deed. Dat is gedissocieerd. Wanneer je dit een paar keer doet, ga je merken dat de éne herinnering geassocieerd is en de andere gedissocieerd is.

Geassocieerd en gedissocieerd in je dagelijkse leven.

Associatie en dissociatie geven je beiden een andere kijk op de dingen die je meemaakt in je leven. Sterker nog, het zorgt ervoor dat je je ook echt anders voelt. Als je sterk associeert in zowel positieve als negatieve ervaringen zal het je niet verwonderen dat je je geweldig voelt bij positieve herinneringen maar je geweldig slecht voelt over negatieve herinneringen. Dus kan het zo zijn dat je regelmatig “last” hebt van hoe je je voelt. Zoiets als een achtbaan van goede gevoelens afgewisseld met slechte gevoelens, heen en weer.

Als je sterk dissocieert in zowel positieve als negatieve ervaringen zal het je ook niet verwonderen dat je met gemak omgaat met negatieve ervaringen in je leven door gewoon “even” een stapje terug te nemen en ze waar te nemen van een afstand. Maar wat vaak gebeurt is dat je dat ook doet met positieve ervaringen. Het lijkt net alsof je alles wat meer van een afstand waarneemt. Sommigen noemen je “koud en afstandelijk”

Als je er de gewoonte van hebt gemaakt om te associëren in negatieve ervaringen en te dissociëren van positieve ervaringen, kan het goed zijn dat  je eigenlijk nooit echt optimaal geniet van het geweldige gevoel wat je soms kunt hebben en aan de andere kant voel je alle slechte gevoelens die gekoppeld zijn aan negatieve ervaringen optimaal. Niet een beste combinatie 🙂

Dus de beste combinatie is om volledig te associëren in positieve ervaringen en te dissociëren van negatieve ervaringen. Zo krijg je het beste van beide werelden. Je voelt al het geweldigs wat past bij jouw goede herinneringen en dat elke keer wanneer  je er aan terug denkt. En met negatieve herinneringen net andersom. Je kunt gewoon afstand nemen en van de situatie leren zonder dat je al die nare gevoelens nog een keer moet voelen.

Waarom is dit nu handig om te weten?

Je kunt associatie en dissociatie op verschillende manier gebruiken. Elk even bruikbaar en krachtig. Hieronder een aantal voorbeelden waaraan je zou kunnen denken.

Associatie is nuttig om:

  • Mooie en plezierige herinneringen nog intenser te beleven
  • Op anderen over te komen als levendig en geïnteresseerd
  • Anderen te beïnvloeden door passie en inspiratie
  • In het hier en nu te leven
  • In de “flow” te zijn.

Dissociatie is nuttig om:

  • Te studeren, na te denken en te plannen
  • De tijd in de gaten te houden
  • Te leren van ervaringen in je leven
  • Te leren van gebeurtenissen uit het verleden zonder de ervaring te herbeleven met alle slechte gevoelens
  • Afstand te nemen van onplezierige gebeurtenissen

 

Hoe kan NLP je helpen om makkelijk te associëren en te dissociëren?

Associatie wordt in het bijzonder gebruikt om de goede gevoelens die je had bij plezierige ervaringen te gebruiken als een anker zodat je dit anker kunt gebruiken op de momenten dat je je even niet zo goed voelt. Je kunt dan denken aan, bijvoorbeeld, een situatie dat je een belangrijke presentatie moet geven en je voelt de zenuwen door je keel gieren. Wanneer je dan een krachtig anker kunt gebruiken wat er voor zorgt dat je je goed voelt, maakt dat de presentatie je een stuk gemakkelijker afgaat.

En dissociatie gebruiken we veelvuldig om gewoon afstand te nemen van onprettige situaties of even de dingen in het juiste perspectief te zetten zodat je weer met frisse moet verder kunt.

Waarmee kun je gaan experimenteren?

Let de komende dagen eens op in welke situaties je volledig associeert en in welke situaties je dissocieert. En wat doe je het meest. Associëren of dissociëren?

Als je het meest van je tijd geassocieerd bent, probeer dan eens het volgende:

Wanneer je emoties je in de weg zitten in een bepaalde situatie, zeg dan tegen je zelf: “STOP” en neem letterlijk of in gedachten een stap achteruit om afstand van de situatie en je gevoel te nemen zodat je weer helder kunt nadenken en daarna je strategie te bepalen.

Als je het meest van je tijd gedissocieerd bent, probeer dan eens het volgende:

Denk eens terug aan een plezierig moment in je leven en stel je dan voor dat je, in gedachten, in de situatie stapt en in je zelf. Zie wat je zag, hoor wat je hoorde en voel wat je voelde, toen, nu. Wat je ook nog kunt doen is om wat je in gedachten ziet helderder te maken of misschien wel meer kleur te geven of de situatie wat dichterbij te zetten.

Observeer regelmatig de mensen om je heen. Let op de mensen waarbij het lijkt alsof ze vaak in een emotionele “rollercoaster” zitten. Let op diegene die wat “koud” en afstandelijk overkomen en niet meedoen maar wel vol aandacht zijn. Let op diegene die gemakkelijk lijken te wisselen tussen beide.

 

Oefen regelmatig met associatie en dissociatie zodat je daadwerkelijk straks een stuk flexibeler bent in hoe jij je leven ervaart.

 

Blijf Nieuwsgierig!

Over de schrijver
Reactie plaatsen