Wie had gedacht dat ik in slechts één week mijn zelfbeeld volledig zou veranderen?
12 januari 2025 
4 min. leestijd

Wie had gedacht dat ik in slechts één week mijn zelfbeeld volledig zou veranderen?

Sommige mensen vinden het ongemakkelijk om zichzelf op foto’s of video’s terug te zien. Dat wordt nog erger als ze zichzelf horen praten. Misschien herken je het wel: je hoort je eigen stem en denkt meteen, is dat echt hoe ik klink?

Ik had dat ook. Zodra ik mezelf terugzag, hoorde ik meteen die kritische stem in mijn hoofd. “Je ziet er ongemakkelijk uit… je stem klinkt vreemd… waarom praat je zo warrig?”
Het gevoel dat je jezelf niet goed genoeg vindt, kan diep inslijten. Je schaamt je voor kleine dingen en denkt dat anderen je ook zo zien. Dat beeld kan aan je blijven knagen.

Toen hoorde ik over NLP: praktische technieken waarmee je gedachten en gevoelens kunt sturen. Ik besloot ermee aan de slag te gaan. Binnen één week voelde ik een enorme verandering in hoe ik naar mezelf keek. En het mooie? Het werkte sneller dan ik ooit had verwacht.

Waarom werkt NLP zo snel?
Omdat NLP direct inwerkt op je onderbewuste overtuigingen. Het is geen lang traject van maanden of jaren, maar een proces waarbij je in korte tijd enorme stappen kunt zetten.

Het grote voordeel van NLP? Je hoeft jezelf niet kapot te analyseren om verandering te ervaren. Je gaat direct aan de slag met praktische tools.


Mijn worsteling met zelfbeeld

Zelfs als ik iets goed deed, bleef ik mezelf onderuithalen. Complimenten wuifde ik weg. Als iemand zei: “Goed gedaan!” dacht ik alleen maar: Ze zeggen dat alleen om aardig te zijn.

Een van de dingen waar ik me vroeger enorm aan stoorde, was mijn manier van vertellen. Als ik iets uitlegde en mensen begrepen het niet meteen, dacht ik dat het aan mij lag. Mijn gedachten gingen dan zo:
Je kunt beter je mond houden, niemand begrijpt je toch.

Deze onzekerheid sloop ook mijn sportprestaties binnen. Na een training kon ik mopperen dat het nóg beter had gekund. Zelfs als ik mijn doelen bereikte, voelde ik nooit voldoening. Het perfectionisme vrat aan me.

Toen ik over NLP hoorde, twijfelde ik eerlijk gezegd of het wel écht zou werken. Maar ik besloot het een kans te geven. Mijn verwachting? Dat ik misschien wat kleine inzichten zou opdoen. Wat er gebeurde, ging echter ver boven mijn verwachtingen uit.

Wat veranderde er in die week?
Tijdens de eerste oefeningen werd ik al geconfronteerd met mijn eigen patronen. Ik merkte dat ik mijn zelfbeeld telkens opnieuw saboteerde door dezelfde gedachtepatronen te herhalen. En het mooie was: met een paar eenvoudige NLP-technieken kon ik dat veranderen.


NLP Inzichten: Hoe NLP werkt om je zelfbeeld te veranderen

NLP is gebaseerd op het idee dat je gedachten, emoties en gedrag worden gestuurd door interne programma's. Als je jezelf bijvoorbeeld altijd als "niet goed genoeg" ziet, draait dat programma automatisch af in je hoofd. Maar net zoals je een computerprogramma kunt wijzigen, kun je je eigen interne software updaten.

Hier zijn de drie belangrijkste technieken die mij hebben geholpen om mijn zelfbeeld in één week te transformeren:

Perceptie is Projectie

Dit principe is een eye-opener: Hoe je jezelf ziet, bepaalt hoe je de wereld om je heen ervaart.

Als je gelooft dat mensen je niet serieus nemen, zul je overal bevestiging zoeken voor die gedachte. Zie je iemand z’n wenkbrauwen optrekken? Dan denk je meteen: Zie je wel, ze vinden me raar.

Maar wat als je dat filter kunt aanpassen? Wat als je jezelf ziet als iemand die waardevol is, iemand die iets te vertellen heeft? Dan zie je ineens heel andere dingen in je omgeving.

Persoonlijk voorbeeld:
Ik dacht vroeger altijd dat mensen me niet begrepen omdat ik niet duidelijk genoeg was. Maar tijdens de NLP-training ontdekte ik dat ik die gedachte projecteerde. Toen ik mijn mindset veranderde en dacht: Ik mag er zijn, begon ik andere reacties te zien. Mensen luisterden beter naar wat ik te zeggen had en mijn schaamte verdween.


De Swish-techniek om je zelfbeeld te veranderen

Een van de krachtigste tools uit NLP is de Swish-techniek. Hiermee kun je letterlijk je zelfbeeld vervangen door een positieve versie.

Hoe werkt het?

  • Stel je het oude beeld van jezelf voor: misschien zie je jezelf onzeker, met een gebogen houding en een kritische blik.
  • Bepaal hoe je wilt dat je zelfbeeld eruitziet: zie jezelf rechtop staan, ontspannen lachen en met zelfvertrouwen praten.
  • Gebruik de Swish om het oude beeld te vervangen door het nieuwe beeld.

De swish is een effectieve techniek om nieuwe gewoontes sneller eigen te maken. Je gaat dingen meer vanzelf doen, zonder dat je er per se bewust over hoeft na te denken.

Mijn ervaring met de Swish:
Ik zag mezelf altijd als iemand die zich ongemakkelijk voelde in gesprekken. Tijdens de training visualiseerde ik een nieuwe versie van mezelf: iemand die ontspannen praatte en vol zelfvertrouwen lachte. Na een paar keer oefenen, merkte ik dat ik die nieuwe versie steeds vaker als vanzelf oproep.


Submodaliteiten: Herprogrammeer je gedachten

Submodaliteiten zijn de kleine details die bepalen hoe je een herinnering ervaart. Stel je een gênant moment voor. Hoe helder is dat beeld? Hoe dichtbij voelt het? Door deze details aan te passen, kun je de emotionele lading veranderen.

Tijdens de training vroeg de coach me om een herinnering op te halen waarin ik me waardeloos voelde.

  • Hoe groot is het beeld?
  • Hoe helder zijn de kleuren?
  • Staat het dichtbij of ver weg?

Door die eigenschappen te veranderen (bijvoorbeeld het beeld kleiner maken, de kleuren vervagen, of het verder weg plaatsen), verander je de emotionele lading van die herinnering.

Praktisch voorbeeld:
Ik maakte het beeld waarin ik me schaamde steeds kleiner en donkerder, totdat het bijna onzichtbaar werd. Vervolgens verving ik het door een positieve herinnering: dat beeld werd juist groter en helderder. Het resultaat? De negatieve emoties verdwenen en maakten plaats voor zelfvertrouwen.


3. Praktische Toepassing: Tips om zelf aan de slag te gaan

Hier zijn een paar eenvoudige NLP-oefeningen die je zelf kunt doen om je zelfbeeld te versterken:

1. Vraag jezelf af: Hoe zie ik mezelf?

  • Sluit je ogen en vraag jezelf af welk beeld er verschijnt als je aan jezelf denkt.
  • Hoe ziet dat beeld eruit? Sta je rechtop of juist niet? Kijk je vriendelijk of ongemakkelijk?

2. Visualiseer wie je wilt zijn

  • Stel je voor hoe je eruit zou willen zien als je vol zelfvertrouwen bent.
  • Zie jezelf lachen, rechtop staan en ontspannen praten met anderen.

3. Gebruik de Swish-techniek

  • Als het oude, negatieve beeld opduikt, vervang je het direct door het nieuwe, krachtige beeld.
  • Herhaal dit dagelijks om je brein te trainen.

Het resultaat: Echt genieten van jezelf

Het mooie van NLP is dat je in korte tijd grote veranderingen kunt bereiken. Stel je voor wat er mogelijk is als je jouw gedachten écht leert sturen.

Ben je klaar om je zelfbeeld te transformeren? De reis begint nu. Schrijf je in voor onze NLP-trainingen en ontdek het zelf.

Over de schrijver
Reactie plaatsen