Hoe kan ik beter met emoties omgaan
29 december 2022 
5 min. leestijd

Hoe kan ik beter met emoties omgaan

Hoe kan ik beter met emoties omgaan

Emoties zijn de manier waarop ons lichaam ons vertelt dat er iets gebeurt. Het is wat we ervaren als we blij, verdrietig, bang, boos of een combinatie van deze gevoelens zijn. En hoewel het soms overweldigend en ongemakkelijk kan zijn, zijn emoties een gezond onderdeel van het leven - en belangrijk voor onze overleving als mens. Dus hoe kun je je emoties beter begrijpen? 

De eerste stap om je emoties te begrijpen en er beter mee om te gaan is accepteren dat ze een normaal, natuurlijk onderdeel zijn van het mens-zijn. Emoties hebben een doel, ook al begrijpen we niet altijd wat dat doel is. We hoeven ons niet slecht te voelen over onze emoties of te proberen ze te elimineren. In feite kan het vermijden of onderdrukken van onze gevoelens ervoor zorgen dat we ons slechter voelen als de emotie later weer opduikt. Het is veel effectiever om je gevoel te erkennen en het door je heen te laten gaan zonder oordeel of kritiek op jezelf (of anderen).

Wanneer een emotie in ons opkomt - of die nu positief of negatief is - bestaat die met een reden: ofwel omdat iets onze aandacht nodig heeft, ofwel omdat er iets is gebeurd waardoor we ons goed, veilig of geliefd voelen; of misschien hebben we tot nu toe in ons leven zowel verlies en verdriet als vreugde en geluk ervaren. Onze reacties kunnen variëren, afhankelijk van hoe intens de emotie op een bepaald moment is; hoe lang ze duurt; of we ons identificeren met de oorzaak ervan (er is echt iets gebeurd) versus het feit dat er soms zomaar uit het niets gedachten in ons opkomen, gewoon omdat er op dit moment niets anders is dat onze aandacht trekt, behalve misschien onszelf!

Stap 1: Identificeer de emotie.

  • Identificeer de emotie.
  • Erken dat het een emotie is.
  • Erken dat emoties normaal en gezond zijn, maar soms ook overweldigend en oncontroleerbaar.

Stap 2: Luister naar je lichaam.

  • Luister naar je lichaam.
  • Luister naar de signalen van je lichaam.
  • Let op je lichamelijke reacties.

Luisteren naar je lichaam is belangrijk omdat het een manier is om naar jezelf te luisteren - maar je kunt niet alleen met je oren luisteren; je moet luisteren met heel jezelf, inclusief wat er binnenin je gebeurt (je emoties en gedachten). Je lichaam is een belangrijke aanwijzing voor hoe je je voelt; als je er aandacht aan besteedt, kunnen de gewaarwordingen in het lichaam helpen identificeren welke emotie(s) op bepaalde momenten aanwezig zijn (bv. angst of woede). Als ik bijvoorbeeld boos ben, klopt mijn hart sneller dan normaal, wordt mijn ademhaling zwaarder en oppervlakkiger dan normaal (en soms gecombineerd met andere symptomen zoals een droge mond), word ik blozend in mijn gezicht en nek/borststreek zodat ze warm aanvoelen in vergelijking met de rest van mijn lichaam, dat daardoor koel aanvoelt; vooral als dit gebeurt terwijl ik praat over iets dat me boos maakt, zijn deze tekenen nog duidelijker omdat praten de bloedstroom sneller doet toenemen dan stilzitten!

Acceptatie leidt tot verandering.

Dus hoe kan acceptatie leiden tot verandering? Als je de situatie kunt accepteren zoals ze is, en niet probeert ze te negeren of te bestrijden, is de kans veel groter dat je stappen kunt zetten om je leven te veranderen. Acceptatie is geen berusting; accepteren van iets negatiefs betekent dat je begrijpt wat er gebeurt en waarom het gebeurt, zodat je eraan kunt werken om het te veranderen. Het klinkt eenvoudig genoeg...maar zoveel mensen weten niet hoe ze dit moeten doen!

We hebben niet alleen de neiging om emoties te ontkennen als ze zich voordoen, maar ook om ze te minimaliseren ("Het is maar hoofdpijn", "Het is niet erg"), ze volledig te negeren ("Ik ben in orde"), of er te emotioneel over te worden (overdreven reageren). We hebben allemaal een vorm van ontkenning die we in de loop der tijd hebben geleerd - soms van onze ouders of andere verzorgers - om met de ups en downs van het leven om te gaan. Maar door emoties te ontkennen gaan ze niet weg; in plaats daarvan bouwen ze zich in ons op tot ze uiteindelijk op een onverwachte manier tot uitbarsting komen - en dan zijn we waarschijnlijk geschokt door de intensiteit ervan omdat we eerder niet hebben opgelet!

Emoties zijn bedoeld om ons te leiden naar iets anders dan voorheen: of dat nu betekent dat we ons gedrag aanpassen (bijvoorbeeld door nieuwe dingen te proberen), veranderingen aanbrengen in ons leven (zoals het afleren van slechte gewoonten), of zelfs helemaal opnieuw beginnen (zoals het opzeggen van een baan). Het doel is niet per se altijd geluk, maar eerder controle hebben over wanneer geluk zich voordoet, zodat we in staat zijn langdurige tevredenheid te bereiken in plaats van vluchtige momenten hier en daar.

Verander de manier waarop je ademt.

Ademen is een van de meest basale en belangrijke dingen die we elke dag doen. Zo blijven we in leven en het helpt bij het reguleren van onze emoties, dus het is ook de moeite waard om even stil te staan bij dit specifieke aspect van onze emotionele gezondheid.

Hoe je ademt beïnvloedt hoe je je voelt. Als we gestrest of angstig zijn, wordt onze ademhaling oppervlakkig en snel, waardoor we ons juist meer gestrest of angstig voelen! Door te leren hoe je goed kunt ademen in stressvolle situaties, kun je jezelf kalmeren en die negatieve emoties verlichten met goede ademhalingsgewoonten.

Ademhalingsoefeningen zijn eenvoudige manieren om uw ademhalingspatronen te veranderen om u te helpen ontspannen en gevoelens van stress of angst te verminderen.* Deze eenvoudige ademhalingsoefeningen zijn gemakkelijk genoeg voor iedereen om te leren; eenmaal onder de knie kunnen ze overal en altijd worden gebruikt: op het werk tijdens een overweldigende vergadering; terwijl u vastzit in het verkeer op weg naar huis van het werk; tijdens het wachten in de rij in de winkel ... de mogelijkheden zijn eindeloos!

NLP is een geweldige techniek voor emotieregulatie.

Neurolinguïstisch programmeren (NLP) is een geweldige techniek om je emoties te reguleren. NLP is gebaseerd op het idee dat je hersenen kunnen worden geherprogrammeerd, wat je kan helpen je gedrag te veranderen en je communicatievaardigheden te verbeteren.

Een manier om NLP te gebruiken is simpelweg door positieve affirmaties te gebruiken om jezelf te helpen je beter te voelen. Je zou iets kunnen zeggen als "Ik heb vrede met mezelf" of "Ik hou van mijn leven" als je je down of overweldigd voelt. Dit zal positieve emoties naar boven brengen die je kunnen helpen om moeilijke gevoelens zoals angst en verdriet het hoofd te bieden.

Je kunt ook proberen de situatie te herkaderen op een manier die voor jou zinvol is door middel van cognitieve herstructurering, waarbij je nadenkt over hoe andere mensen zouden kunnen waarnemen wat er om hen heen gebeurt, zodat ze de dingen niet zo negatief mogelijk interpreteren, voordat je er duidelijk maar vriendelijk over spreekt - vooral als er enige kans is op miscommunicatie tussen de betrokken partijen!


Je kunt beter leren omgaan met emoties met deze eenvoudige stappen.

  • Begrijp wat je voelt.
  • Accepteer wat je voelt.
  • Verander de manier waarop je ademt.
  • Gebruik NLP om je emoties te veranderen.

En nu?

Nu je gewapend bent met deze vier eenvoudige stappen, kun je controle krijgen over je emoties en ze gebruiken om je leven te verbeteren. Je kunt dit gebruiken op de werkplek, thuis, of wanneer je maar kalm wilt blijven in een stressvolle situatie. We hopen dat deze tips helpen! En wil je nog beter worden. 

Onze NLP Practitioner gaat je helpen om je leven makkelijker te maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen