Natuurlijk met enige generalisatie is 80% van de mensen die in één of andere vorm NLP leert alleen geïnteresseerd in het leren van de krachtige technieken, de trucjes, een recept voor betere communicatie of de techniek te leren om geen verantwoordelijkheid te nemen in je leven maar je gewoon goed te voelen zonder enige reden. Gelukkig zijn er voor deze categorie duizenden boeken geschreven uiteenlopend van goed tot erg slecht.
De andere 20%, dat zijn de mensen die ik regelmatig tegenkom bij onze NLP Practitioner opleiding of spreek als ze hun opleiding al hebben afgerond. Dit is de 20% die interesse heeft in hoe je NLP kunt toepassen in de wereld. De manager die zijn team beter wil laten functioneren, de onderwijzer die NLP wil gebruiken bij het beter laten leren van studenten, de verkoper die krachtige taalpatronen wil leren om zijn klanten een goed gevoel te geven of mensen die persoonlijke ontwikkeling belangrijk vinden en het veel, zo niet alles, voor willen doen.
Van deze 20% is een klein percentage echt en oprecht gemotiveerd naar meesterschap. Zij zijn ervan overtuigd dat hoe meer je NLP echt integreert, hoe makkelijk het leven is en hoe makkelijker het is om hetgeen te bereiken wat je wilt bereiken. Een beter leven hebben en er de vruchten van plukken
Soms betekent het bereiken van meesterschap om alles weer los te laten wat je hebt geleerd en alles weer eens met een frisse blik te bekijken. Om weer eens terug te gaan naar de basisbeginselen van rapport en kalibratie. Of gewoon weer eens op een terras te gaan zitten en te luisteren naar welke representatie systemen mensen gebruiken.
Soms vraag ik aan NLP-ers, gewoon voor de lol, na een gesprek welk representatie systeem ik gebruikte. Regelmatig kreeg ik het antwoord :”ik was nu even uit de NLP modus, dus ik heb er niet op gelet.”. Alsof je NLP als een jas aantrekt en weer uittrekt. Alsof het buiten jezelf staat. Alsof je het aan en weer uit kunt zetten.
Om niet alleen meester te worden van de verschillende NLP technieken maar ook van de NLP-attitude is opnieuw bestuderen van de dingen die je al weet en soms onbewust al toepast. Weer terug naar bewust bekwaam om te kijken wat je nog anders kunt doen om het beter te maken. Opnieuw nieuwsgierig zijn.
Nieuwsgierigheid is een voorwaarde voor goede NLP maar een diepe motivatie om alles te doen wat in je macht en in je kracht ligt om anderen te helpen, draagt zeker bij tot meesterschap.
Leer de NLP -taal niet alleen toe te passen op anderen maar leer het toe te passen op je eigen gedachten zodat je een directe ervaring krijgt wat de kracht van taal kan doen en hoe het kan bijdragen aan verandering van jezelf.
Leer effectieve vragen te stellen aan je zelf om zo je gedachten effectiever te maken en negatieve gedachten om te buiten in betere zodat je je ook beter kunt gaan voelen.
Ga naar buiten en communiceer (en luister)!
NLP leer je door met zoveel mogelijk mensen te gaan praten en contact te maken en dan met name met mensen die je niet kent en nog niet zo aardig vindt. Mensen die je nog niet zo aardig vindt, communiceren vaak wezenlijk anders dan jij. En hier ligt meesterschap voor het oprapen.
De kunst van NLP is om mensen te begrijpen die anders zijn als jij. Hoe werken de patronen. Hoe raken zij gemotiveerd. Dat is waar je echt leert.
Het beste wat je kunt doen? Praten met veel mensen die je niet kent en niet aardig vindt. Begrijpen van mensen die wezenlijk anders zijn. Hoe werken patronen. Hoe werkt motivatie. Dat is waar je echt leert
Maak vlieguren
Als je met mensen wilt werken heb je vlieguren nodig. Als je trainer wilt worden dan moet je voor groepen staan, als je wilt leren coachen moet je coachen. Pak elk uur wat je kunt om te zorgen dat je skills verbeteren. “Whatever it takes.”
Meesterschap heb je te pakken als je NLP onbewust doet, als je de jas niet meer uit kan trekken omdat het jouw jas is geworden en dat krijg je als het best bewaarde geheim leert.
Het best bewaarde geheim tot het verkrijgen van meesterschap
Oefening,Oefening,Oefening,Oefening,Oefening,Oefening,Oefening,Oefening,Oefening.