De toon van die email. Dan kan echt niet!
20 februari 2022 
in NLP
2 min. leestijd

De toon van die email. Dan kan echt niet!

#$@$@$@$@@$$#$#


Zo het kan er maar beter uit zijn!. Wat een @#$@$@#@$@$.

Je denkt misschien dat ik een shit dag heb gehad en even stoom aan het afblazen ben Of dat misschien wel vindt dat mijn toon misschien iets minder kan. En dat snap ik wel.  @#$@$@#@$@$ schrijf je niet zomaar. Dan moet er wel iets ergs aan de hand zijn.


Stel je voor dat ik het recht in je gezicht zou zeggen : @#$@$@#@$@$. Hoe zou je je voelen?

Waarschijnlijk denk je nu dat het afhankelijk is van de situatie en van mijn non-verbale signalen.  @#$@$@#@$@$ roepen gepaard met drukke gebaren, een rond aanlopend gezicht en een gespannen mimiek zou je waarschijnlijk in een alerte staat brengen, klaar om @#$@$@#@$@$  terug te roepen, mij te negeren of heel hard weg te rennen.

En gelijk heb je. Het plaatje klopt helemaal. @#$@$@#@$@$ roepen, drukke gebaren, rood aanlopend gezicht en een gespannen mimiek. Die moet boos zijn en klaar om uit te halen. Verbaal of met de blote vuist.



Maar stel je voor dat ik @#$@$@#@$@$ aan jou zou schrijven? Hoe zou je je voelen? En hoe zou je je voelen als ik zou schrijven :”Wil je @#$@$@#@$@$ misschien even koffie komen brengen!

Ik weet zeker dat je iets denkt in de trant van “Zoek het lekker zelf uit!” of iets in de trant terugschrijft :”Doe even normaal, gek!” Of het gaat hebben over de toon van mijn email.


Het eerste voorbeeld waar je alle facetten kun checken en de non-verbale communicatie  en de verbale communicatie matched met de situatie, zijn we als mens prima in staat om in te schatten in welke stemming iemand verkeerd. En dat hebben we vaak wel goed. We besluiten om er iets van te zeggen of gewoon ons terug te trekken en de ander te negeren. Je hebt in elk geval, theoretisch, een keuze.

In het tweede voorbeeld is er iets anders aan de hand.  Aan een stuk geschreven tekst zoals een email, een brief of een whatsapp bericht ontbreken al die facetten die wel bij “live’ communicatie ontbreken. Ons brein vindt dat geen probleem. Die begint het gewoon spontaan zelf in te vullen en een inschatting te maken van de stemming, de tonaliteit en de non-verbale communicatie van de ander. Maar het blijft een inschatting! En niets meer dan dat.

Dus een email, sms, whatsapp, brief waarvan je toon niet leuk vindt zonder de ander te kunnen waarnemen op dat moment , is een toon die jezelf hallucineert. Je leest als het ware het bericht met de toon van de ander. Hoe zou hij of zij het bedoeld hebben? Hij of zij kijkt altijd zo nors. Dan moet de boodschap ook wel nors zijn. Misschien heeft hij of zij een zeikstem en lees je het bericht voor met zijn of haar stemgeluid. En niet altijd heeft de verzender van het bericht in de gaten dat jij zo denkt over de verzender. .

Of te wel, je raad het al. Een SMS, whatsapp, email of brief heeft niet echt een toon maar een ingebeelde toon.  Zo kan het dus zijn dat de ander even snel een email schrijft in een overvolle trein aan de ander, zonder bijbedoeling, waar de ander een compleet drama van maakt en in volslagen woede roept :”zie je nou wel, het is gewoon een onaardig persoon”

Dus als je iets roept over de toon van een bericht en dat het je niet aanstaat, realiseer je dat de schrijver vaak helemaal geen verkeerde intentie heeft. Herpak je, trek je schoenen aan en ga verhaal halen :-). Nieuwsgierig wat de ander bedoelde. En misschien had je gelijk, wie weet. Misschien had je ongelijk. Wie weet! En wellicht eens tijd om je te verdiepen in NLP en je te verwonderen hoe ons brein allerlei te gekke dingen met je uithaalt.


En #$@$@$@$@@$$#$# zijn ook maar een aantal willekeurig aangeslagen toetsten of een hagelnieuwe MacBook Pro :-). Ze betekenen wat je wilt dat ze betekenen.

Over de schrijver