5 manieren waarop NLP je kan helpen om beter te communiceren in sociale gelegenheden

Ben je ooit in een situatie geweest waarbij je contact wilde maken met iemand, maar niet wist wat je moest zeggen? Misschien was het tijdens een feestje terwijl je nieuwe mensen probeerde te ontmoeten, of misschien was het tijdens een belangrijke vergadering waarbij enige diplomatie nodig was. Gelukkig heeft NLP specifieke technieken en strategieën om je communicatievaardigheden in sociale gelegenheden te verbeteren. Hier zijn vijf manieren waarop NLP je kan helpen:

Mental Rehearsing

Mental Rehearsing of Mentale repetitie is een manier om in gedachten te oefenen. Je kunt het gebruiken om te oefenen voor een gesprek dat je gaat voeren, of zelfs voor een gesprek dat je al eerder hebt gevoerd.

Het idee achter mentale repetitie is dat je door in gedachten te repeteren wat je wilt zeggen, en hoe je wilt dat de ander reageert, je kunt voorbereiden en vormen wat er daadwerkelijk uit je mond fladdert.

Dit werkt vooral goed als er iets specifieks geoefend moet worden - bijvoorbeeld als er bepaalde woorden of zinnen zijn die je gemakkelijk in de war brengen als je in het openbaar spreekt (of gewoon met vrienden).

Mentale repetitie werkt vooral goed omdat we, in plaats van beperkt te worden door wat er tijdens het gesprek werkelijk is gebeurd, de dingen in onze gedachten kunnen omdraaien tot we ze precies zo zien als we zouden willen. Bijvoorbeeld: "Ik wou dat ik dit had gezegd" wordt "OK! Laten we dit nog eens proberen!" En dan boem: voor je het weet ben je helemaal zen met de situatie die je eerder problemen gaf!

Ankeren

Ankeren is een techniek die we kunnen gebruiken om bepaalde emoties of gedachten te verbinden aan dingen in onze omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld ankeren gebruiken om je zelfvertrouwen een boost te geven voor een belangrijke vergadering of presentatie. Zoek hiervoor iets waarvan je je zelfverzekerd voelt, zoals een foto van jezelf nadat je bent afgestudeerd. Houd deze foto ongeveer 30 seconden voor je gezicht en concentreer je op het gevoel van zelfvertrouwen. Vlak voor de vergadering of presentatie, kun je je even focussen op deze foto om het gevoel van zelfvertrouwen weer op te roepen.

Een ander voorbeeld van hoe je ankeren kunt toepassen in je dagelijks leven, is door bijvoorbeeld een armband te dragen die je emotioneel verbindt aan een bepaald gevoel of emotie, zoals zelfvertrouwen. Elke keer als je de armband draagt, kun je je focussen op het gevoel van zelfvertrouwen en dit oproepen om je te helpen in bijvoorbeeld een belangrijke presentatie of vergadering.

Ankeren is dus een manier om bepaalde emoties of gedachten te verbinden aan dingen in onze omgeving, wat ons kan helpen om ons zelfvertrouwen te vergroten en om onze betrouwbaarheid uit te stralen in sociale situaties. Probeer het eens uit en kijk wat het voor jou kan doen!

Blijf zo neutraal als Zwitserland als je wat zegt

Een van de manieren waarop NLP je kan helpen om beter te communiceren, is door het gebruik van neutrale taal. Dit betekent dat je het woord "ik" gebruikt in plaats van "jij" en dat je absoluutheden zoals "altijd" of "nooit" vermijdt. Als je neutrale taal gebruikt, voelen mensen zich meer op hun gemak bij wat je zegt, omdat er geen schuld of oordeel aan vastzit.

Mensen zijn vaak meer geneigd om aandachtig te luisteren als ze iets horen wat klinkt als een mogelijkheid in plaats van een absoluut feit waar ze het misschien niet mee eens zijn. Bijvoorbeeld, als iemand zegt "Ik denk dat dit werkt" in plaats van "Dit werkt altijd", zullen mensen eerder geneigd zijn om te luisteren en open te staan voor andere ideeën.

Een concreet voorbeeld van hoe je neutrale taal kunt gebruiken in je dagelijks leven, is bijvoorbeeld tijdens een gesprek met je partner. In plaats van te zeggen "Jij bent altijd zo laat!", kun je zeggen "Ik merk dat ik me zorgen maak als je laat thuiskomt, omdat ik me dan afvraag wat er gebeurd is." Dit is een manier om je gevoelens te uiten zonder je partner te beschuldigen of te oordelen. Het geeft ook ruimte voor een open gesprek en het zoeken naar oplossingen in plaats van het creëren van conflicten.

Probeer het eens uit en zie hoe neutraal taalgebruik je kan helpen om beter te communiceren in sociale situaties en om conflicten te voorkomen. Het kan een kleine aanpassing zijn, maar het kan een grote impact hebben op de manier waarop je met anderen communiceert.

Rapport is meer dan een spiegel

Het spiegelen van de fysiologie van iemand kan je helpen om een dieper niveau van verbinding te creëren tijdens sociale interacties. Bijvoorbeeld, als je in gesprek bent met iemand die je bewondert, kun je proberen om hun houding te spiegelen door je schouders op dezelfde manier te kantelen of door je hoofd op dezelfde manier te bewegen. Op deze manier geef je aan dat je luistert en dat je geïnteresseerd bent in wat ze te zeggen hebben. 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het spiegelen van iemands fysiologie op een "coole" manier moet gebeuren. Je wilt niet dat het lijkt alsof je opdringerig of ongemakkelijk bent. Maar door op een subtiele manier de fysiologie van iemand te spiegelen, kun je helpen om een gevoel van verbinding en vertrouwen te creëren. Probeer het eens uit en zie hoe het je kan helpen om beter te communiceren in sociale situaties.

Stel vragen om je begrip van andermans emoties en behoeften te verbeteren:

  • "Aan welke behoeften wordt niet voldaan?"
  • "Zit je iets dwars?" of "Is er iets dat je zorgen baart?" (deze is bijzonder effectief bij kinderen)
  • "Wat heb je nu nodig?" (Het vermogen om in deze behoefte te voorzien is een geweldige manier om verstandhouding en vertrouwen op te bouwen).
  • "Wat bedoel je precies met (specifieke uitdrukking of woord)?"
  • "Kan je me meer vertellen over hoe je je voelde toen (specifiek moment of gebeurtenis)?"
  • "Wat is de reden dat je (specifieke emotie) voelde toen (specifiek moment of gebeurtenis)?"
  • "Wat heb je nodig om je beter te voelen in deze situatie?"
  • "Hoe zou je willen dat deze situatie zou veranderen om aan je behoeften te voldoen?"


Dus  NLP kan je helpen om beter te communiceren in sociale situaties door je bewust te maken van je taalgebruik, je non-verbale communicatie te beïnvloeden, en gewoon interesse te tonen door leuke, goede, diepe en nieuwsgierige vragen te stellen.
Door deze vaardigheden te oefenen, kun je een dieper niveau van verbinding creëren met anderen en je meer op je gemak voelen in sociale gelegenheden. Probeer het eens uit en zie hoe NLP jou kan helpen om beter te communiceren in sociale gelegenheden.

Veel succes!