Page content

Oogpatronen

Inleiding

Bandler en Grinder ontdekten dat in de oogbewegingen van mensen vaak een systematiek (patroon) verborgen ligt die aansluit bij de representatie systemen. Zo kan je aan de bewegingen van de ogen zien of iemand bijvoorbeeld een herinnering visueel, auditief of kinesthetisch beleefd.

Wanneer iemand in gedachten een beeld herinnert of creëert , bewegen daarbij de ogen naar boven toe in de richting van het visuele gebied. Bij het herinneren of creëren van een geluid, bewegen de ogen horizontaal naar links of naar rechts binnen in de richting van het auditieve gebied. Voor het herinneren en ervaren van gevoelens én bij het voeren van een interne dialoog, gaan de ogen naar beneden.

Bandler en Grinder ontdekten dat mensen die visueel zijn ingesteld vaak hun ogen naar boven bewegen als ze ergens aan denken. Mensen die meer auditief zijn ingesteld, en die geluiden bij beelden naar voren laten komen, zullen hun ogen meer horizontaal bewegen. De meer kinesthetisch ingestelde mensen bewegen hun ogen bij het denken vaker naar beneden, zodat zij in contact kunnen komen met hun gevoel.

Naast deze verticale indeling is er ook een horizontale indeling. Als men zich beelden , geluiden of gevoelens herinnert, gaan de ogen naar rechts (als je naar de persoon kijkt). Bij voorstellingen of fantasieën (constructies) gaan de ogen naar links (als je naar de persoon kijkt). Dit geldt voor ongeveer 80% van de mensen en noemen dit “normaal” georganiseerd. Bij ongeveer 20% van de mensen is deze horizontale indeling gespiegeld, we noemen dit “omgekeerd” georganiseerd. Dit laatste is vaak bij linkshandige mensen van toepassing.

 

Schermafbeelding 2015-02-18 om 09.47.53

Aan de ogen is nog meer waar te nemen!

Recht vooruit kijken, een starende blik geeft meestal een indicatie dat het visuele representatie systeem wordt gebruikt. Karakteristiek is een
lichamelijke geassocieerde voorstelling. “Je maakt het als het ware mee, je staat er naar te kijken

Het samenknijpen van de ogen of het sluiten van de ogen geeft meestal een indicatie dat het visuele representatie systeem wordt gebruikt.

Knipperen van ogen geeft de afwisseling of opeenvolging van de voorstelling aan.

Comment Section

0 reacties op “Oogpatronen

Plaats een reactie


*