Page content

Perifere visie
 NLP

PERIFERE VISIE EN TUNNEL VISIE

Het kennen van de term Perifere visie
 is belangrijk omdat je dan het verschil kunt uitleggen tussen deze visie en tunnelvisie. Het leidt onder andere tot een verminderde interne dialoog.

Vanuit het NLP Communicatiemodel weten we dat het niet mogelijk is om alle informatie tegelijkertijd waar te nemen. Onbewust nemen we vele malen meer waar dan we bewust registreren. Bewust kunnen we tussen de 5 en 9 eenheden waarnemen terwijl er miljoenen eenheden op ons afkomen. Vervolgens filteren we informatie en laten informatie weg.

 

Perifere visie

Als je je tijdens het waarnemen richt op een onderdeel en je houdt contact met het geheel dan noemen we dat perifere visie (uit focus). Je focust je bijvoorbeeld op het gezicht van de persoon maar blijft je bewust van de rest van zijn lichaam.

 

Tunnel visie

Als je tijdens het waarnemen je focust op een onderdeel waarbij je het contact met de omgeving verliest dan noemen we dit tunnel visie (in focus). Je focust je bijvoorbeeld specifiek op het gezicht van een persoon en het contact met de omgeving verdwijnt. Waar we onze focus op richten heeft onze aandacht, dat nemen we waar.

Comment Section

0 reacties op “Perifere visie
 NLP

Plaats een reactie


*