Mijn beste manier om een doel te stellen
SMART, GOAL! Misschien ken je ze wel. Al die mooie afkortingen voor succesvol doelen stellen. Inmiddels heb ik gemerkt dat de meest mensen hard weglopen als ze deze termen horen. En toch vraagt bijna altijd iedereen wat het geheim is achter succesvol doelen halen. Ik weet niet zeker of er een geheim achter schuil gaat. Onderzoeken wijzen uit dat mensen die succesvol doelen halen hier een strategie voor hebben. Misschien is het werkelijk zo, misschien niet.
Ik zelf kan van mezelf zeggen dat ik redelijk goed ben ik halen van doelen en dat ik niet zo makkelijk opgeef. Heb ik een strategie?
Ik dacht ik deel hem gewoon met je
Mijn strategie voor het halen van een doel wat groter is dan het halen van brood bij de bakker is erg simpel. So here goes:
1. Visualisatie van het eindresultaat
Misschien wel het belangrijkste van het gehele proces. Het visualiseren van het eindresultaat in al zijn facetten. Hoe ziet het eruit. Welke kleur heeft het, wat is de vorm, welke mensen zijn onderdeel van het doel, hoeveel geld staat er op je bank, hoe ziet de auto eruit, hoe ziet het huis eruit, hoe zie jij eruit in je nieuwe baan. Noem maar op. Alles wat je maar kunt visualiseren over hoe het eindresultaat eruit ziet. En met de nadruk op zien. Sommige mensen beginnen dat ook over dat het goed moet voelen maar dat lijkt me nogal logisch. Er zijn maar weinig mensen die doelen nastreven die niet goed voelen.
2. Reverse engineering
Als je het eindresultaat al een keer gezien hebt, is het een stuk makkelijker om te bepalen wat de stappen gaan worden om dat doel te bereiken. In plaats van van voor naar achter te werken werk je van achter naar voor. Dat is voor sommige mensen gek. Je begint toch altijd bij het begin? Niet noodzakelijkerwijs. Het is vaak makkelijker om de stappen die je moet zetten te bepalen als je het eindresultaat al een keer hebt gezien. Sterker nog de meeste mensen geven aan dat het makkelijker is geworden.
Volgens Wikipedia is Reverse Engineering: het onderzoeken van een product (meestal een stuk software of een communicatieprotocol) om daaruit af te leiden wat de eisen zijn waaraan het product probeert te voldoen, of om de precieze interne werking ervan te achterhalen. Dit doet men mogelijk (maar zeker niet uitsluitend) met het doel een concurrerend product te ontwerpen.
Zo heb je een idee wat Reverse Engineering is en hoe handig het is om deze tactiek te gebruiken om de stappen te bepalen die nodig zijn om je doel te halen.
Beschrijf de stappen zo gedetailleerd mogelijk zodat het steeds duidelijker gaat worden hoe je het doel kunt gaan halen.
3. Delen met anderen en Feedback vragen
Voor mij is een belangrijke stap in het halen van het doel naar de menig vragen van anderen. Immers zoveel mensen, zoveel meningen en zoveel kennis die je vaak gratis tot je beschikking staat. Wat vinden jullie ervan, wat kan er anders, is het haalbaar en zo nee, wat maakt het dan wel haalbaar.
In de SMART Methode staat de R voor realistisch. Vaak gebruik je je eigen realisme om te bepalen of iets haalbaar is. Mijn suggestie is om gebruik te maken van de kennis en de kritische blik van anderen om te mede te bepalen of iets realistisch is.
4. Back to the drawing board
Deze stap is natuurlijk makkelijk. Verwerk de feedback in je plan.
5. Visualiseer nog eens en check gevoel.
Als je de eerste feedback hebt verwerkt in je plan, ga dan weer rustig zitten en sluit je ogen en visualiseer weer. Visualiseer deze keer de reis van het eerste begin naar het eindresultaat toe en check of het gevoel klopt. Is het logisch, voelt het compleet of ontbreekt er nog iets.
Is gevoel ok, ga naar stap 6. Is gevoel niet ok, terug naar stap 4 en corrigeer waar nodig en ga weer terug naar stap 5. Herhaal dit proces net zolang totdat gevoel ok is.
6. Get going
Start de motor, geen gezeur dat je een diesel bent en langzaam op gang komt, maar gaspedaal helemaal in en remmen los zodat je snel op snelheid ligt en in die beroemde flow komt.
7. Feedback en stuur bij waar nodig
Neem je tijd om rustig om je heen te blijven kijken en opmerkzaam te zijn over de feedback die je acties creëren. Die zorgen ervoor dat je op de weg blijft en dat je kunt stoppen indien nodig of om je koers te verleggen
8. Terug naar stap 6
Herhaal dit proces net zolang totdat het doel volbracht is.
Natuurlijk is dit maar een beschrijving hoe ik het doe. Is het voor verbetering vatbaar? Vast wel! Maar voor mij werkt dit erg goed en ben ik succesvol. Ach geen idee, maar ik haal de meeste doelen wel 🙂