15 manieren om meer motivatie te krijgen met NLP

Heb je moeite om gemotiveerd te blijven als het even niet zo gaat als je wilt

Zo ja, dan ben je niet alleen. Het overkomt de meeste mensen wel eens. Maar het mooie eraan is dat motivatie iets is wat 100% binnen je eigen invloedssfeer valt. Je doet namelijk motivatie in plaats van het te hebben. Een het fijne aan doen is dat je het op elk willekeurig moment kunt doen.

TIP 1: Schrijf alles op wat je wilt en kies vervolgens 1 ding waar je als eerste mee aan de slag gaat

Kun je jongleren? Als ik je 3 of 4 tennisballen zou geven en je een poging zou wagen, hoe zou het aflopen. En wat als ik er je 6 of 8 of 10 zou geven. Zou het je lukken?

Ik weet zeker dat je zou kunnen jongleren met 1 bal en waarschijnlijk ook nog gewoon met je ogen dicht. Maar ik weet ook zeker dat hoe meer tennisballen ik je zou geven, hoe moeilijker het zou worden. Op 1 bal focussen is vrij makkelijk maar hoe meer ballen, hoe meer je jouw focus moet verdelen. Elke bal meer dan 1 zorgt voor een afname van focus. Bij 1 heb je 100% focus op de bal, bij 2 ballen nog maar 50% op elke bal, etc, etc. En hoe meer ballen je in de lucht moet houden, hoe moeilijker het wordt om je 100% te blijven focussen op het geheel.

Je hebt waarschijnlijk momenteel wel 100 dingen die je graag zou willen. In je persoonlijke leven, in je zakelijke leven, in je relatie, in je bedrijf. Maar als je op teveel dingen tegelijk je focus moet hebben, neemt je kans op succes af.

Kies dan ook gewoon 1 ding. Focus al je energie erop. En pas als je het doel hebt bereikt, hup, op naar de volgende.

1 ding tegelijk blijkt toch keer op keer het beste recept om gemotiveerd te blijven. Je kunt namelijk letterlijk de voortgang zien, merken en voelen. En dat creëert momentum om gemotiveerd aan het volgende doel te beginnen.

Tip 2: Ontdek jouw BIG WHY

Je raakt niet gemotiveerd door wat je doet maar waarom je het doet. Maar hoe ontdek je jouw grote WAAROM. Een vraag die iedereen zich tegenwoordig stelt.

Een goed begin om bij de dingen die je doet, je eens af te vragen waarom je het doet. En nee, dat hoe je echt niet te doen bij de afwas of de berg strijk. Nee, vraag je eens af bij het werk wat je doet, waarom je dat doet.  En blijf dan eens doorvragen met de waarom vraag. Er gaat een gerucht dat als je 5 keer de waarom vraagt stelt, je meestal tot verrassende inzichten komt en je hoogste intentie zichtbaar is geworden.

En mocht de uitkomst je geen goed gevoel geven, dan is hetgeen je doet, waarschijnlijk ook niet echt de moeite waard om te blijven doen. En feliciteer jezelf dan. Je hebt zojuist iets gevonden wat je van je todo lijst kunt afstrepen.

Tip 3: Maak je doel zo specifiek mogelijk

“Hoe kan ik succesvol worden”

Brein, Emoties en lichaam beïnvloeden elkaar elk moment van de dag.  Als het brein een doel niet duidelijk genoeg kan visualiseren, kunnen je emoties niet aanhaken en heeft je lichaam geen enkele reden om in beweging te komen.

Kijk eens naar het woord succes. Het is zo’n vaag begrip. En als je het 10 mensen vraagt, geven ze alle 10 waarschijnlijk een ander antwoord. Dus de vraag :”hoe kan ik succesvol worden” is een vraag die het brein moeilijk kan beantwoorden. Waar het brein wel raad mee weet is met duidelijke, zintuigelijk beschreven doelen waar je emotie voelt.

Een zintuigelijk beschreven doel betekent dat je het doel kunt zin, kunt aanraken, kunt voelen en kunt horen. Met andere woorden je zou er een foto van kunnen nemen of het op kunnen nemen op een videocamera.

Dus beschrijf volgende keer je uitkomsten zo specifiek mogelijk zodat je ook kunt voelen wat het behalen van het resultaat voor je betekent. Hoe duidelijker je het voor je ziet, hoe makkelijker de emoties kunnen aanhaken en ga je als een speer.

Tip 4: Visualiseer wat het je gaat kosten om iets niet te doen

”Wat gebeurt er als.....”

Neem een moment om jezelf af te vragen wat er zou gebeuren als je een bepaald resultaat niet zo halen. Wat is de impact op je persoonlijke leven. Wat is de impact op je relaties. Wat is de impact op je carrière.

Stel je nu eens voor dat je 5 jaar verder bent en je nog steeds het resultaat of doel niet hebt behaald. Wat zou het je allemaal gekost hebben. En stel je nu eens voor dat je 10 jaar verder bent. Wat heeft het allemaal gekost.

Hoe beter je in staat bent om de gevolgen bedenken van het niet behalen van je doel, hoe groter waarschijnlijk de pijn is die je gaat voelen en waarmee je motivatie ook waarschijnlijk hoger gaat worden. Dus ook negatieve emoties zorgen voor een behoorlijke dosis motivatie.

Tip 5: Visualiseer wat het je gaat opleveren om iets wel te doen.

Natuurlijk werkt het tegenovergestelde ook. Visualiseren wat het je allemaal gaat opleveren, is net zo krachtig.  Wat is de impact op je persoonlijke leven. Wat is de impact op je relaties. Wat is de impact op je carrière.

Stel je nu eens voor dat je 5 jaar verder bent en je nog steeds het resultaat of doel niet hebt behaald. Wat zou het je allemaal gekost hebben. En stel je nu eens voor dat je 10 jaar verder bent. Wat heeft het allemaal gekost.

Tip 6: Zorg ervoor dat het doel wel onder jouw beheer staat

Eén van de snelste manieren om stress te krijgen en gedemotiveerd te raken is om iets te moeten doen waar je zelf geen controle hebt over de uitkomsten er van of geen invloed. Voor iedereen klinkt dat hartstikke logisch maar toch komt het regelmatig voor, en zeker in organisaties, dat mensen doelen nastreven waar ze geen controle of in ieder geval geen volledige controle hebben over de uitkomsten.

In sales moeten er resultaten worden gescoord. Er moet zoveel mogelijk geld worden binnengehaald. Maar sales heeft kopers nodig maar sales heeft geen invloed over kopers

Sales mensen hebben invloed op wat ze zeggen, invloed op hun eigen gedrag en de beslissingen die ze maken.

Dezelfde dingen dus waar jij controle over hebt. Een gezond doel benoemd hetgeen je zegt, hetgeen je doet, hetgeen wat je denkt en wat je voelt.  Dit zijn de enige dingen die je kunt beïnvloeden.  Al het andere heb je weinig tot geen invloed op. Cool he!

Tip 7:  Zorg vooraf dat je weet dat je doel haalbaar is

Hoe past je doel in de context van alle andere doelen die je ook hebt.  En alle andere prioriteiten die je ook hebt gesteld. Tegen welke dingen moet je allemaal nee zeggen om tegen dit doel ja te kunnen zeggen.

Als je vooraf deze vragen niet stelt en geen antwoord formuleert, is het als inrijden op een dikke muur.  Het is gewoon geen goed idee om een doel na te streven waar je 15 uur per dag moet werken om dan tot de conclusie te komen dat je gezin geen aandacht meer krijgt of erger je niet eens in de gaten hebt gehad dat je gezin naar een ander huis is vertrokken.

Tip 8: Besluit om er voor te gaan en STICK to IT

Een beslissing is geen misschien, niet een “ik zou het kunnen doen” of “morgen”. Dat valt meer onder de categorie wensen.

Een beslissing nemen is dat je geen ruimte meer hebt voor andere mogelijkheden. Je hebt immers een besluit genomen. Als je ja zegt tegen het doel wat je wilt bereiken, dan zeg je automatisch nee tegen andere dingen. En dat is tegelijkertijd het minst makkelijk. Ja zeggen tegen de keuze en nee tegen al het andere.
Als je niet besluit om er voor te gaan en bij je besluit te blijven, heb je nog niet gekozen./

Tip 9: Deel het grote doel op in kleinere stukken.

De beste kansen zijn de kansen die je ook direct kunt uitvoeren.  En dat wordt een stuk gemakkelijker als je een doel opbreekt in kleine stukjes.  Als je meer eet dan je op kunt, raak je al snel gedemotiveerd en kost het ook meer energie. Misschien wel meer energie dan je hebt en ben je ook zo motivatie kwijt.

En weet je niet waar je moet beginnen, ga daar eerst eens goed over nadenken, kies een punt waar je wilt beginnen en go.

Tip 10: Zorg ervoor dat je omgeving meewerkt en niet tegenwerkt.

Welke hindernissen zijn er in je omgeving aan te wijzen. Hindernissen die er voor zorgen dat je niet vooruit komt. Stel je voor dat je wilt afvallen en je kast ligt vol met koekjes. Hoe zou dat je helpen. Beter is om alles op te ruimen en je niet meer verleid kunt worden door koekjes die je naam schreeuwen. Je omgeving zo inrichten dat het je doel ondersteunt is natuurlijk geweldig

Doe je telefoon uit als je aan een project werkt, doe de deur dicht, zorg ervoor dat je geen afleiding meer hebt, focus is het sleutelwoord.
Zet je computer en telefoon regelmatig op niet storen. Yes die functie bestaat.

Wil je stoppen met roken. Stop voor een tijdje naar plaatsen te gaan waar gerookt wordt.

Tip 11: Zorg dat je omgaat met de juiste mensen

Er wordt wel eens gezegd dat je het product bent van de 5 mensen waarmee je omgaat. Geen idee of die 5 echt klopt maar wat welk klopt is dat mensen hun gedrag en ambities aanpassen aan de groepsnorm. En de groepsnorm is de norm van de groep waarin jij de meeste tijd besteed. En support die groep jouw ideeën niet, verlaat de groep en sluit je aan bij een andere groep.

Nee, je hoeft niet direct alle banden met je familie te verbreken of je partner de deur uit te gooien. Ga eerst eens na of je gelijkgestemden kunt vinden die je ideeën en doelen ondersteunen. Zoek mensen die je aanmoedigen en je complimenten geven met je vooruitgang. Echt, het helpt.

Tip 12: Maak elke avond een plan voor de volgende dag.

Als je gemotiveerd wilt blijven, zorg er dan voor dat je elke dag start met een duidelijk plan wat je wilt hebben gedaan aan het einde van de dag. En de beste tijd om daarmee te starten is de avond ervoor.


Zorgt voor een ontspannen moment, mediteer 10 tot 15 minuten om even de stress van de dag van je af te laten glijden en neem dan de tijd om je doelen nog een keer op te schrijven. Dit zorgt ervoor dat je doelen steeds helder blijven en soms je tot de conclusie komt dat je ze zou moeten bijstellen.
Bedenk dan wat je prioriteiten zijn voor de komende dag. Wat wil je allemaal gedaan hebben en zet ze dan in de juiste volgorde van belangrijkheid.
Weten wat je gaat doen, zorgt voor focus en helpt je bij het houden van motivatie. Immers al je acties staan in het licht van je doel.

Tip 13: Less is more

Je hoeft echt niet 100 dingen per dag af te vinken van je lijst om te merken dat je vooruitgang boekt.  Doe de dingen die de meeste impact hebben en je de grootste vooruitgang geven. 20% van je acties zorgen meestal voor 80% van de vooruitgang. Dus besteed je tijd aan die 20% in plaats van aan de 80% die je weinig vooruitgang geeft

Tip 14: Leer nee zeggen.  Het ultieme geheim  om gefocust te blijven.

Leer vaker nee te zeggen en dan met name tegen dingen die je niet verder helpen. Vaak van die oppervlakkige klusjes die anderen graag willen dat je doet. Zeg nee.
Dingen doen die je niet verder helpen, zorgen ervoor dat je de perceptie krijgt dat je niet opschiet met de doelen die jij belangrijk vindt en dat zorgt ervoor dat je motivatie afneemt omdat je vaak niet meer weet hoe je jouw tijd hebt besteed en makkelijker kunt denken dat dit aan jouw vaardigheid of kunde ligt.


Tip 15: De kracht van act-as-if en de kracht van actie

Een krachtig kader wat we in NLP kennen is het Act-As-If kader.  Net doen alsof je het doel al bereikt hebt.

Dus stel dat je promotie wilt maken naar de rol van manager, kun je je nu al gedragen als manager. Kleed je alvast als een manager. Uit onderzoek blijkt dat dit een aantal voordelen heeft. Je modelleert als het ware als de rol die je wilt hebben. En zoals je misschien weet is NLP groot geworden door te modelleren. Door het gedrag al te laten zien, leer je sneller en zorgt het voor nog meer motivatie om je doel te bereiken. Dus act-as-if en ervaar hoe het is als je jouw doel al hebt bereikt.


Conclusie: Motivatie is een proces die je in de bestuurdersstoel zet.


Veel mensen verwarren motivatie met opwinding of een goed gevoel, Maar motivatie is een proces en geen emotie. En dus staat motivatie onder jouw beheer. Jij kunt het beïnvloeden. Het enige wat nodig is, is focus, een verandering van mindset en het opbreken van je doel in kleinere stukjes.

Veel succes!!